Vládne v Londýně Mr. Bean? Proběhne zítra brexit? De jure ANO, de facto NE!

Fraška kolem odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie se dostala do svého závěrečného dějství. Ovšem, co trapné bylo do dnešních dní, to by mohlo být zapomenuto. Dnes to vypadá, že v Británii nevládnou politici, nýbrž Mr. Bean.

Mr. Bean | repro: youtube.com

Podle Smlouvy o unii, které se prakticky říká Lisabonská, země která vypoví tuto smlouvu, tak přestává být členem Evropské unie do dvou let – to nastane zítra 29. března. Spojené království tedy přestane být členem EU dle práva, tedy de jure. Ovšem de facto to vypadá vše jinak.

BBC informuje, že Theresa Mary May slíbila konzervativcům, že odstoupí, pokud podpoří dohodu o brexitu, což učinila včera před jednáním poslanců, avšak dohoda nebyla přijata a poslanci odchod bez dohody odmítli. Takovou situaci Smlouva o unii nezná. Britové tedy přestanou být členským státem. Ale budou se za něj dále považovat? Prohlášení Jean-Claude Junckera, které v minulých dnech učinil, že Britové musí EU opustit do voleb do Evropského parlamentu, také odporuje Smlouvě o Unii, jelikož zítra členství zaniká. Ale aby chaos nebyl malý, tak je větší.

Hoax? Nebo nejasnost práva EU? “Británie měla původně EU oficiálně opustit 29. března”

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu zamítli ve středu večer v orientačním hlasování návrh na odchod Británie z EU bez dohody 12. dubna. Rovněž zamítli i zbylých sedm návrhů. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC. Což byl jakýsi ad hoc přijatý výmysl mezi vedením Spojeného království a Evropské unie, ovšem bez podkladu v právu EU – dohoda na trhu mezi babkami s jablky?

Britští poslanci schválili odklad brexitu, informuje TASR na webu Teraz.sk, ovšem již bez toho, že o tomto dle evropského práva nemohou rozhodovat poslanci britští, ale musela by v tom být shoda všech členských států a všemi členskými státy by musel k Smlouvě o unii být přijat takový dodatek. Britové by mohli jen navrhovat.

BBC dále informuje, že poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili ve středu návrh zákona, podle kterého Británie opustí Evropskou unii 12. dubna nebo 22. května v závislosti na tom, zda bude schválena dohoda o brexitu. Pro návrh zákona o odložení brexitu hlasovalo 441 poslanců, proti se jich vyslovilo 105.

Nejedná se o nic jiného než důkaz, že dnešní Evropská unie je mrtvá a její rozklad je nyní již v takové míře, že neúcta k základnímu dokumentu EU a to je Smlouva o unii – Lisabonská – nabrala nových nepoznaných výšin. Pokud bude Brusel považovat Spojené království i 30. března za součást EU, tak se EU vlastně dle práva rozpadla, jelikož základní dokument není uznáván. Ovšem jako totalitní říše bude EU držena násilím i nadále.