Válka, kterou Američané asi nevyhrají

Jak bude reagovat Vladimir Vladimirovič Putin, pokud vojska SS napadnou opět Sýrii raketovými střelami na popud Trumpa? Jak dopadnou okupační síly vojsk SS, které Spojené státy (SS) mají na území svrchované Syrské arabské republiky. Jak se k tomu postaví Turecko? Rozpadne se Severoatlantická aliance? Obsadí Řecko Severní Kypr. Co na to Izrael a Írán? Vznikne druhá fronta v Iráku, po první na pobřeží Středozemního moře u Sýrie?

Radek Velička

Říkáte si tolik otázek, které vůbec nemusejí dávat smysl, avšak toto je právě to zamotané klubko, které může eskalovat do války, která nebude pěkná a vlastně začala začátkem minulého století. Dodnes nebyly spory vzniklé skončením a tedy i důsledkem 1. světové války na Blízkém východě vyřešeny a ještě se po 2. světové válce prohloubily.

A do toho ještě válka v Jemenu a hra o Katar mezi Íránem a Saúdskou Arábií. Ráznou odpovědí ze strany spojenců z řad Ruska a Íránu může být po napadení Sýrie odveta na místě nejcitlivějším. Na peněžence Američanů a to likvidací petrodolaru – uzavření a námořní blokace hormuzského průlivu by znamenala zmaření exportu arabské ropy do světa.

Úkol snadný k provedení než se zdá. Íránské námořnictvo by bylo při blokádě podporováno ruským, které má v Kaspickém moři flotilu lodí, které odpaluje řízené rakety s plochou dráhou letu, takže jakýkoliv útok na íránskou blokádu by byl předem ukončen. Tím by se vojska SS ocitla v Blízkovýchodním kotli a válka by byla přenesena i do Iráku.

Pokud by Turecko zůstalo na straně koalice Ruska a Íránu, které nese ekonomické, ale i vojenské krytí Čínské lidové republiky, tak by to znamenalo faktický rozpad Severoatlantické aliance a Řecku by již nic nebránilo k osvobození severu Kypru od turecké okupace, což by mohla být teoretická třetí fronta nově rodícího se světového válečného konfliktu. Pro Izrael by bylo výhodné mlčet a čekat, jak to dopadne.