Milošova hra o budoucí vládu. Pokus o prezidentskou republiku ala Zeman se patrně konat nebude

Miloš Zeman coby prezident nyní drží prst na tepu politické scény. Kdo bude příští premiér? Bude to současná předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová nebo někdo jiný, kdo je pro prezidenta více přijatelný? Podle všeho vláda není v demisi, jen premiér je v demisi. Tudíž naše volně psaná Ústava připouští i výklad, že Zeman jmenuje premiéra a Sněmovna nebude muset vyslovovat důvěru vládě, jelikož tato o důvěru Sněmovny nepřišla. Jen premiér podal demisi, tak jako u výměn ministrů.

Nesmíme zapomínat, že předsedou Ústavního soudu je Zemanův politický kamarád a bývalý spolustraník Pavel Rychetský, který zůstává ve své funkci a případnou ústavní stížnost by řešil Ústavní soud, který je prvnímu přímo volenému prezidentovi celkem nakloněný a mohl by výše uvedený výklad Ústavy potvrdit.

Otázkou je co by nastalo na politické scéně a i v koalici, kdyby prezident jen vládu doplnil o předsedu a to podle své vůle? Nikdo nepředpokládal Zemanovu neaktivitu v politických otázkách, jelikož na Vysočině politicky deset let abstinoval, ač jinak určitě vůbec. Je možné předpokládat, že by koalice akceptovala premiéra, na kterém se nedohodla a který by mohl být i jiných politických názorů, nežli má tato koalice? Tím by nastala bezprecedentní situace, ovšem voličům by to potvrdilo jen jedno. Současná koalice se drží vlády zuby nehty.

Koalice by sice mohla argumentovat, tím že vláda rozhoduje ve sboru a takový premiér by nebyl vlastně premiérem, jelikož by mohl být ve všem přehlasován, proto by toto jmenování mohl přijmout jen dobrodruh, pokud by neměl podporu koaličních stran. Tudíž je to asi situace nemyslitelná. Prezidentovi by se to mohlo podařit, ale vyústění by jen velmi urychlilo konání předčasných voleb.

Předčasné volby si přejí komunisté z KSČM i z ČSSD, tak i od Paroubka, jako i VV, proto pokud postup prezidenta nebude vonět TOP 09 s podporou Starostů, tak rozpuštění sněmovny není takové sci-fi jak se může zdát. V takovém případě by bylo výhodné pro všechny krom ODS, která nyní ztratila výraznou podporu a podle posledních průzkumů to vypadá, že by jí nevolila ani celá členská základna.

Ať v této situaci Miloš Zeman udělá cokoliv, tak to nebude výhodné ze strategického hlediska právě jen pro něj. Pokud bude naslouchat koalici, tak se může stát, že koalice dovládne do řádných voleb, které mu jsou strategicky milejší. Ovšem jakékoliv jeho rozhodnutí, které nebude mít podporu ve sněmovně, jej jen oslabí. Takže zase žádná prezidentská republika ala Zeman pravděpodobně nehrozí.