Ale, ale: Schwarzenberg používá titul kníže, podivil se Jakl

Ladislav Jakl se podivil, jak se předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyjádřil k možné nominaci Martina Kuby na post premiéra. Ač dle svých slov ctitel Masarykovských idejí, mluví o sobě jako o legitimním knížeti. Z toho by asi Masaryk radost neměl.

„Jak může pan Schwarzenberg prohlašovat, jak si ctí prezidenta Masaryka a zároveň se prohlašovat za legitimního knížete? On vlastně může, protože si na konci věty už nepamatuje, jak větu začínal,“ řekl pro Prvnizpravy.cz spolupracovník exprezidenta.

Ředitel Centra společenských studií Institutu Václava Klause Ladislav Jakl tak narážel na výroky, které zazněly z TOP 09 v souvislosti se současnou vládní krizí i na fakt, že to byl Masaryk, kdo nechal uzákonit zákaz používání šlechtických titulů, kterými se Karel Schwarzenberg pyšní.

Schwarzenberg totiž rázně odmítl představu, že by TOP 09 souhlasila s nominací současného úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby na post premiéra následujícími slovy:

„Mně, legitimnímu knížeti z Hluboké, nebude dělat premiéra pohunek nelegitimního knížete z Hluboké,“ řekl o Kubovi pro deník Právo v souvislosti s Kubovými vazbami na jihočeského „kmotra“ ODS Pavla Dlouhého, kterému se v kraji pro jeho vliv přezdívá „kníže z Hluboké“.

Karlu Schwarzenbergovi by ale měl někdo připomenout, že žije v republikánském zřízení a že používání šlechtických titulů je v této zemi nezákonné. Zrušeno bylo hned po vzniku Československa v roce 1918 a od roku 1921 bylo užívání titulů navíc považováno za trestné pod hrozbou sankcí. Roku 1936 pak bylo zakázáno i užívání erbů.

Zdroj: ladislavjakl.cz