GLOSA: Podle Schwarzenberga jsou politické strany jen něco jako chovatelské spolky belgických králíků

Odpověď Karla Schwarzenberga v rozhovoru Mladé fronty DNES vydaného dne 18. května 2013, na adresu politického turisty poslance Roztočila, kdysi TOP 09, nyní Úsvit, jasně prokazuje fašistické sklony samotného Schwarzenberga.

Otázka Mladé fronty DNES: „Nevyčítáte poslanci Roztočilovi, že mění dres – z TOP 09 do ÚSVITU? Jeho jste nepřesvědčil.“ Schwarzenberg odpovídá takto: „Ne. Nemám za to, že když někdo přejde z jedné strany do druhé, tak páchá zločin. Politická strana je spolek lidí, kteří chtějí dosáhnout nějakého cíle. A když je cíl naplněn nebo když je potom pro ně důležitější něco jiného, tak proč neodejít do spolku jiného. Když mne už nebaví pěstovat králíka belgického, nýbrž chci pěstovat kachničky, tak půjdu taky do jiného spolku.“

Není se co divit, že takto odpověděl, jelikož sám byl politickým turistou, kdy střídal strany nebo spolupráci se stranami jako ponožky (ODA, US-DEU, KDU-ČSL, SZ, TOP 09). Pro něj je nejpřijatelnější společnost bez politických stran, kdy tzv. „občanská společnost“ na základě vyvolených „elit“ /čti jelit/ rozhoduje o většině zbylé. Rozhoduje o tom co je správné, jelikož je výlučná a ostatní o tom neví nic.

Schwarzenberg potvrdil, že v jeho politické minulosti nehledejme politické názory, nýbrž prospěch a touhu po moci, kdy moc je pro něj prostředek k dosažení jeho cílů. Toto vše bez ideologie. Tudíž jasný rys fašismu.

Politický turista nebo fašista?