GLOSA: Chemikův daňový balíček a rozhodnutí ekonoma prezidenta Václava Klause

Včera sněmovna opět protlačila daňový balíček, o kterém je známo, že je špatný, špatný a špatný. Je proti programu ODS a premiér provedl „noc dlouhých nožů“ ve své straně, aby tento zákon byl propasírován sněmovnou jako mlýnkem na maso. Dokonce pro něj hlasoval poslanec pravomocně odsouzený, který odmítá odejít ze sněmovny. Nyní má poslední možnost řešení pan prezident a ještě osud může zamíchat kartami. Jaké jsou vůbec další verze vývoje, jak s daňovým balíčkem?

Prezident má tři možnosti, zákon vetovat a vrátit k přehlasování sněmovně, zákon nepodepsat a ignorovat jej. Pak začne platit a jen by nebyl morálně požehnán prezidentem anebo jej může Václav Klaus podepsat, což je nejméně pravděpodobné. Prezident je ekonom, proto je si vědom, kam vede rozpočtové provizorium a Kalousek není idiot, protože uměle navýšil schodek ještě před koncem roku pomocí církevních restitucí, takže by si na ministerstvu příští rok v provizoriu mohl řádit jako černá ruka. Proto bude pan prezident volit menší zlo. Zvýšení daní anebo nekontrolovatelné řádění v rozpočtovém provizoriu.

Prezidentské veto povede k rozpočtovému provizoriu, to je jasné předem, proto Nečas s Kalouskem dali před vánoci prezidentovi na krk nůž a sprostě jej vydírají. Dále provizorium by mohlo trvat nejen část ledna, než by se sněmovna sešla a zákon po deváté (!) odhlasovala, ale i klidně několik týdnů či měsíců. Na další schůzi nemusí mít koalice již 101 hlasů, jelikož poslanec Pekárek, který byl pro koalici užitečným idiotem, je nyní už pravomocně odsouzený a další schůze sněmovny se už nemusí účastnit, jelikož může být za katrem. A evidentně se mandátu vzdát nehodlá.