Rozhovor o astmatu

VIDEO | MUDr. Zornitza Petrova Markantová odpovídá na otázky ohledně astmatu a využití molekulárního vodíku v medicíně v rámci konzervativní léčby této civilizační nemoci.

Astma bronchiale, proto také bronchitida, je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Hlavními buňkami, které tento zánět způsobují, jsou Th2 lymfocyty, eozinofilní granulocyty a žírné buňky (heparinocyty), méně se uplatňují neutrofilní a bazofilní granulocyty. Zánět zvyšuje hyperreaktivitu průdušek, jejímž výsledkem jsou projevy bronchiální obstrukce, reverzibilní ať spontánně nebo vlivem léčby.

Proč se astma zařazuje mezi civilizační choroby? Jaký má životní styl dopad na výskyt tohoto onemocnění? Čemu předcházet a jak se chovat v rámci prevence? Jaký životní styl by si měl zvolit již astmatem nemocný pacient, aby měl obtíže minimální?

Je astma léčitelné, či dokonce vyléčitelné? Jakou roli při léčbě hraje molekulární vodík? Jak se bránit v rámci chronického onemocnění recidivě?

Jak dlouho trvá léčba astmatu s pomocí molekulárního vodíku? Jednou stranou mince je určitě léčba imunitního systému, aby se ten mohl projevům astmatu bránit. Ovšem pomůže léčba molekulárním vodíkem i pokročilých plastických změn horních cest dýchacích?

Poruchy imunitního systému jsou nedílnou součásti dnešní společnosti, ale jsou to opravdu poruchy? Nebo jen evoluční vývoj pod tlakem prostředí? Jak se přizpůsobíme, nebo podlehneme?

MUDr. Zornitza Petrova Markantová

Podcast: