Hanobení prezidenta lze trestat i současnou právní úpravou. Speciální zákon je zbytečný

Asi se něco děje, co je třeba utajit před občany, když poslanci ČSSD, ANO, KSČM a Úsvitu navrhli zákon, kterým by se trestalo hanobené prezidenta až jedním rokem vězení. Spustila se hysterie a něco je ukryto. A nebo se jen hlupáci střelili do vlastní nohy. Protože například házení vajec na Miloše Zemana mohlo být odměněno až třemi roky vězení. A nebylo.

Radek Velička

Radek Velička

Trestní zákoník pod paragrafem 358 zná přečin Výtržnictví, kdy se v odstavci 1 praví: Kdo se dopustí veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí hrob, historickou nebo kulturní památku, anebo hrubým způsobem ruší přípravu, průběh nebo zakončení organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta. A druhý odstavec zvyšuje trest až na tři léta, když je výtržnictví pácháno opakovaně nebo v organizované skupině.

Tento paragraf je velice gumový, takže může být zneužit k čemukoliv a záleží jen na vládcích systému, co budou výkladem považovat za tzv. hrubou neslušnost. Ovšem hanobení prezidenta je vlastně i hrubým způsobem rušení shromáždění – viz. házení vajec havloidy na německého a českého prezidenta.

Proto je nový komunistou navržený paragraf o hanobení prezidenta zbytečný a jen hloupý, jelikož pokud by byla vůle trestat hanobení prezidenta, tak by se již trestala, ale předpokládám, že v případě Miloše Zemana, by nastalo to, že by samotný prezident musel udělovat milosti, ač to nerad, a tyto stíhání zastavovat už v přípravném řízení, jelikož by se sám ještě více ponížil, když by trval na potrestání svého hanobitele.