GLOSA: Nečasova pozice stále oslabuje. Bude z něj jen hadrový panák?

Sedm regionálních sněmů se sešlo a podporu Petru Nečasovi vyjádřili jen čtyři. Brněnský se sejde až na kongresu, který se koná v Brně, tudíž si nechává poslední možnost vyjednávání s ostatními regiony. Některé regiony se k Nečasovi ani nevyjádří. Co to pro pana Čistého v neohrožení znamená? Prvně přehnal vnitrostranické intriky. Personální politika, kdy podporuje své lidi a přerozděluje funkce podporovatelům, funguje jen ve funkční straně. ODS není právě funkční, jelikož za Nečase nevyhrála ani jedny volby a stále ztrácí podporu, sympatizanty, voliči, členy, poslance a senátory.

Osobnosti v rámci strany jsou znechuceny, vývojem v ODS, proto nemá o předsednictví nikdo velký zájem. Schopní byli zdiskreditování v minulosti nebo odsunuti na funkce, aby neohrožovali. Nikdo si není jist, zda Nečas zvolen bude či nebude. Třeba se do víkendu najde pro Nečase vyzyvatel, který bude důstojnou konkurencí. A tím může být relativně kdokoliv. Nebo vše skončí trapnou volbou jednoho kandidáta, který nebude navíc zvolen? Navrhne Nečas svou oblíbenou veřejnou volbu, aby si pohlídal dohody a kšefty s regiony?

V případě zvolení Nečase předsedou se nepředpokládá jeho drtivá podpora ze strany volitelů, ale spíše taková lepší plichta jednoho, dvou hlasů. Na to je ovšem Nečas zvyklý ze sněmovny. Místopředsedové kolem něj budou pravděpodobně vybrání jako jeho tvrdá opozice, tak jako členové výkonné rady. Nečas sice zůstane v čele strany, ale bude jen loutkou vedení strany, které se obmění. Pro Nečase žádná nová situace. On je takový hadrový panák, se kterým si může silnější cvičit.