Volební katastrofa pro ČSSD a polibek smrti pro ODS

Být vrcholným politikem se patrně rovná být i debilem, jelikož jak reagovali předsedové ČSSD a ODS na krajské volby? Pro ODS výsledek byl jasný, s výjimkou Plzeňského kraje, která potvrzuje pravidlo. Voliči jasně ukázali ODS, kam patří, pod nynějším vedením a vlastně i ten Plzeňský výsledek deklaroval volbu proti Nečasovi, když udělali vítěze z Pospíšila, kterého Nečas prohlásil za neschopného.

Bohoušek Sobotka zase chrochtal blahem podsvinčete, jaké to je super, když Ty volby tak nádherně vyhrál. U něj mozkožrout už práci dokonal a pošel hladem. Jinak se to nedá vysvětlit, že deklaruje čtyřicet procentní propad voličských hlasů jako vítězství. Ano získal prvenství, to ovšem není vítězstvím, jelikož ve všech krajských zastupitelstvech ČSSD oslabila a přišla přesně o 75 mandátů. V Lidovém domě se nemělo slavit, mělo se řešit, kam se podělo přes 422 tisíc hlasů, o které dostali v těchto volbách míň, nežli ve volbách do krajů minulých.

Překvapivě všemi deklarovaní komunisté jako morální vítězové voleb nezískali nic šíleně extra, je to sice pro ně nějaké posílení, ale ne takové, jak to podávají média a smějící se komunističtí zrůdní skřeti do nich. KSČM posílila a oproti předchozím volbám si připsala nějakých sto tisíc voličských hlasů, což je naštěstí slabý výsledek, když socialisté, kteří jsou jim nejbližší na politickém spektru, přišli o čtyřikrát více.

Z popela vstali i lidovci, kteří ve více než jednom kraji porazili i ODS, tam kde jejich stranická základna nebyla úplně zničena Kalouskem a TOP 09 slavili úspěchy, tam kde vše přešlo do experimentu TOP, tam i TOP 09 nějaký výsledek zaznamenala. Ovšem nárůst nestraníků a jiných neparlamentních stran byl obrovský. Jiné strany a nestraníci získali o 42 mandátů více než ve volbách minulých, kdy celkem jich mají po těchto volbách ve všech krajských zastupitelstvech sto.

Nižší volební účast, zvýšený poměr neplatných hlasů, posílení komunistických extrémistů, navýšení podpory jiným stranám a bezpartajním, to je jasný hlas pro ODS a ČSSD. Bohouškovi Sobotkovi voliči vzkázali jediné, jste v opozici, ale neděláte opoziční politiku, jen žvatláte blbosti, proto jste k smíchu a dali své protestní hlasy proti vládě jinam. Jak jinak si vysvětli šílený propad ČSSD ve volbách. Situace je podobná před čtyřmi léty, tehdy socialisté dokázali převálcovat krajskou politiku, dnes ne? Tak ony různé kriminální kauzy kolem Ratha a Vaňhové, tomu taky jistě přidaly.

Ovšem vzkaz voličů pro ODS je úplně jasný a podaný ve více jazycích, aby to i takový mimoň, jako je Nečas pochopil. Toto už není jen varovný prst od lidí, toto není už ani zaťatá pěst nespokojených voličů, toto není dokonce ani hůl v ruce, na vyhnání politiků ODS ze zastupitelských sborů, toto je poslední upozornění před úplným vymazáním z politické mapy. Volební podpora ODS se v počtu hlasů odevzdaných pro tuto stranu smrskla o 53 %, což je debakl hodný ukončení politické existence pro celé předsednictvo strany, to prvně.

Za druhé jednalo se o regionální volby, proto by měli rezignovat i regionální představitelé a nabídnout své funkce k dispozici, s tím že znova nikdo z nich nebude kandidovat. V některých místech by ozdravění pomohlo, aby se tento proces ordinoval i pro oblastní a místní sdružení. ODS tak jak ji známe, nemusí vůbec přežít další volby, pokud nezmění svůj styl a neopustí vládu.

Ministři, poslankyně, poslanci a Nečasi, Vy všichni si uvědomte, že trvat na vládě za těchto podmínek, za této situace, je další maření budoucnosti Vaší partaje. Do podpalubí lodi jménem ODS, se valí voda nedozírnou rychlostí a další setrvání ve vládě, pro Vás znamená, že se potopíte dřív, než doplujete do přístavu dalších voleb, ať řádných nebo předčasných.

Bylo by to nejen gesto, ale záchranný čin, které by vrátil části lidem sympatie pro Vaši stranu, kdybyste v nejkratší možné době a to ještě letos opustili vládu. Premiér může demisi podat ještě dnes. A nevymlouvejte se na nic, že to nejde, těmhle výmluvám nevěříte ani sami. Pamatujte, bez Vašich poslaneckých hlasů je daleko k předčasným volbám, tam si každý rozmyslí co s tím a to na průřez všemi politickými stranami. Vám zůstane dostatek času na konstruktivní opoziční práci a těžké obnovování voličské důvěry.