Starosta Dubí: Romská rodina na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc díky importu příbuzných ze Slovenska.

Existují romské rodiny, které se “importem” příbuzných ze Slovenska dokážou příjmově dostat před manželský pár pracující jako střední management. Až tak je podle starosty Dubí u Teplic Petra Pípala (ODS) český sociální systém benevolentní.

V kraji, kde mzdy velmi často padají pod celorepublikový průměr, se tak Romům vyplatí nepracovat. I těm slovenským. Naši východní sousedé totiž zpřísnili vyplácení sociálních dávek, což pro řadu tamních Romů bylo signálem k odchodu do ČR.

Aby také ne, ve státě, kde několikačlenná rodina může na dávkách měsíčně získat až 92 tisíc korun, je život na podpoře skutečným rájem.

Zní to jako z říše pohádek, ovšem náš sociální systém sám o sobě Romy demotivuje hledat práci. Je neuvěřitelné kolik peněž je možné na dávkách nepřizpůsobivým vyplatit.

Petr Pípala o vyplacených dávkách jedné romské rodině:”Měli jsme tu rodinu, staří a mladí žili pohromadě, a přivezli si nemohoucí příbuzné ze Slovenska. Se všemi příspěvky tato řekněme dvojrodina pobírala 92 tisíc korun měsíčně.”

Dále se řečnicky ptá a konstatuje: “Kolik rodin v Praze, kde rodiče pracují na vysokých pozicích, má takový příjem? Když toto sdělíte člověku, který pracuje od rána do večera na šachtě, tak je opravdu rozezlen. Tady je zakopán pes, zvlášť když tito pobírači dávek ještě znepříjemňují život svému okolí, tak je oheň na střeše. Ono jim totiž těch několik desítek tisíc korun nestačí, někdo je propije, někdo prohraje na automatech, a tak si přikrádají.”

“Samozřejmě se to nedá paušalizovat, ale normálně pracující lidé to vždy budou vnímat jako křivdu, zvlášť když jim nepřizpůsobiví mimo jiné totálně znehodnocují jejich nemovitosti. A pokud nemovitost přesto prodat chtějí a odstěhují se, dům pod cenou koupí kdo jiný než spekulant, který z něj udělá ubytovnu. A kruh se uzavírá. Přesně takto vznikají vyloučené lokality,” uzavírá starosta.

Pokud se Vám tento příklad zdá skandálním, tak jej šiřte dál. O takových věcech bychom měli vědět všichni.

(Redakčně upravil: Radek Velička, …bez politické korektnosti!)