Kandidátské petice o Hrad jsou falšované více, než se předpokládalo

Aspiranti na prezidentskou kandidaturu, kteří nenašli podporu parlamentních politických stran, museli nasbírat petiční podpisy, aby se mohli kandidáty stát. On nějaký výběrový princip kandidátů je rozhodně prospěšný, aby nám kandidaturu nevyhlásil kdejaký Pepík z Horní Dolní. A přesto obskurních figurek kandiduje dost. To že budou petice manipulované a falšované se předpokládalo předem, proto se Ministerstvo vnitra kvalitně připravilo na kontrolu osob na petičních arších a kontroluje jejich existenci v základních registrech osob.

Ovšem z ministerstva přes TN.cz unikl zajímavý fakt o dočasném průběhu kontroly. Každý druhý podpis je falešný. Tedy údaje na archu nesouhlasí s evidencí osob. Jak je to možné? Přeci by si to kandidáti nedovolili, když chtějí být hlavou státu. Nebo to předpokládali? Mají nasbíráno více jak 50 tis. Někdy i více jako 100 tis. podpisů. Nebo o tom dokonce i věděli? Nebo co za tím vůbec je?

Příčin najdeme patrně více. Prvně se jedná o nerovný přístup ke kandidatuře. Kandidát politické strany má jiné podmínky, nežli nestraník. Ovšem ani toto není zcela pravda, jelikož pokud je to kandidát mimoparlamentní strany, tak nemá stejné podmínky zase jako straník. Je ovšem pravdou, že zase dobře lobující nestranický kandidát může získat podporu parlamentní strany, či stran. Ovšem tento systém je tak kocourkovský a český, že se snad ani nikdo nediví, že není spravedlivý a vede k nerovnostem mezi kandidáty.

Další příčinou falešných podpisů můžou být samotné volební štáby „nezávislých“ kandidátů. Tam ovšem nese plnou zodpovědnost aspirující kandidát. Koho si na spolupráci vybral, toho jako spolupracovníka má. Někteří sběrače podpisů platili, Vladimír Dlouhý, tak tam je přímá motivace na opisování různých seznamů, aby podpisů bylo co nejvíce. Nebo jste jeho volební štáb někde viděli mimo Prahu něco aktivně sbírat?

Ovšem patrně největší problém s falešnými hlasy u petic je vždy neznalost podepisující se ho, tedy že omylem uvede špatné údaje. Jméno a příjmení, datum narození s podpisem zvládne, ovšem horší je to už u bydliště. Jedná se o takzvané trvalé bydliště, nikoliv o místo pobytu. Takže velká část podpisů může být právě z tohoto důvodu vyřazena. Protože osoba má trvalý pobyt, který nám zbyl s komunistického policejního státu, někde, bydlí jinde a uvedla místo bydliště, tam kde bydlí. Nyní to na ministerstvu porovnají s registry a osoba neexistuje.

Prezidentská volba bude větší fraška, nežli si myslíme. Kandidáti politických stran jsou bez podpory voličů a občanští nestraničtí kandidáti mohou být vyloučeni úředně. To se jim určitě nebude líbit, proto je třeba počítat se žalobami na neplatnost prezidentských voleb. A ješitných kandidátů je více jak většina, proto žaloby, pokud budou vyřazeni Ministerstvem vnitra, určitě budou.

Proto za 100 dní, kdy skončí mandát součastnému prezidentovi, může zůstat Hrad osiřen a my pak zjistíme, že to jde i bez prezidenta.

Kdo bude podle Vás dalším prezidentem?

  • Vladimír Franz (54%, 825 hlasů)
  • Jana Bobošíková (9%, 145 hlasů)
  • Přemysl Sobotka (7%, 113 hlasů)
  • Zuzana Roithová (7%, 107 hlasů)
  • Miloš Zeman (7%, 100 hlasů)
  • Karel Schwarzenberg (5%, 81 hlasů)
  • Tomio Okamura (5%, 71 hlasů)
  • Jan Fischer (4%, 55 hlasů)
  • Táňa Fischerová (1%, 12 hlasů)
  • Jiří Dienstbier (1%, 11 hlasů)
  • Vladimír Dlouhý (1%, 8 hlasů)

Celkem hlasovalo: 1 528

Nahrávání ... Nahrávání ...