Jaké šance má v Ostravě Martin Konvička na zvolení do Senátu? A jaké Paroubek?

Ostravský senátor Leopold Sulovský má silné vyzyvatele, aby své křeslo v Senátu za Ostravský volební obvod č. 71 obhájil. Jedná se převážně o sídliště, kde přeci jen jsou v rámci Ostravy – Jihu, trochu jiné priority. Síla sociální demokratů ve volebním obvodě dovolila i kandidaturu Jiřího Paroubka, který tak jde do voleb za tvrdého odporu ČSSD, jako nezávislý, ač samotná ostravská ČSSD mu nasbírala podpisy pro petici nezávislého kandidáta.

Martin Konvička a Jiří Paroubek

Ostravská buňka jasně dala najevo, že Paroubek je jejich kandidátem, jelikož ČSSD jiného kandidáta nepostavila. Tření mezi pražskými sociálními demokraty a ostravskými dosáhlo maxima. Má však Jiří Paroubek Senát jistý? O Leopoldovi Sulovském za politické hnutí občanů Ostravák moc slyšet nebylo. Bude mu odměnou, že když upadl svou vinou do zapomnění, že nebude zvolen?

Pražský Jiří Paroubek není jediným kandidátem do Senátu v Ostravě, který nebydlí v Ostravě. Druhým je vysokoškolský docent Martin Konvička, který je z Českých Budějovic, ale na Hrabůvku, která je součástí Ostrava – Jih má vazby, trávil tam část svého dětství a ve vedlejší Hrabové má příbuzenstvo. Bude to stačit? Bude Ostravanům stačit, že tady kdysi bydlel? Bude mít Konvička i nějaké ostravské téma? Bude odpor k islamizaci dostatečný? Paroubek již v kampani, kterou zahájil, slibuje Ostravanům na Jihu, že jejich hlas díky jemu bude v Praze slyšet. To je splnitelné. Povykovat umí.

Komunista René Číp, nezávislá s podporou ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš, Radoslav Štědroň za neznámou Stranu státu přímé demokracie – Strana práce, Martin Tomáš za extrémní levici (Piráti) či Pynelopi Valsamisová za SPD patrně do souboje o druhé kolo vůbec nezasáhnou. Tady postup SPD paradoxně může jejich programu ublížit, jelikož se nepodařilo dohodnout, aby SPD proti kandidátovi Hnutí Nezávislí Martinovi Konvičkovi nebyla česká Řekyně za SPD nasazena – Martin Konvička je také řeckého původu, ale vzájemně se o hlasy asi oberou.

Proto lze předpokládat, že pokud Paroubek nevyhoří, jak se to třeba stalo v prezidentských volbách Mirkovi Topolánkovi, že právě Paroubek a Ivo Gondek z ANO budou ti, kteří postoupí do druhého kola a pak bude už jen záležet poslušnosti příznivců ČSSD a ANO, kterých přijde do volebních místností v druhém kole více. Tam už to je jen o hard fun-clubech stran a hnutí.

Ale pokud Paroubek shoří jako papírový drak, tak je pak možné vlastně cokoliv, tam by popularita Martina Konvičky mohla zabrat…