Trocha provokace nikdy neuškodí: Budete překvapeni odpovědí; Na které straně by bojovali bratři Mašínové, kdyby se narodili na Ukrajině?

Pohrávám si s touto myšlenkou dlouho a předem se pokusím umlčet jakékoliv argumenty pro a proti. Ty by měly přijít po celkovém zamyšlení a rozboru situace. Takže jejich podporovatelé a jejich odpůrci zkuste mimořádně dočíst text až dokonce a pak začít polemizovat. Je to velice citlivá otázka, proto by se s ní mělo pracovat v absolutní nahotě. Krátký exkurs pro komunisty a antikomunisty na začátek, my nekomunisté to máme jednoduší, máme větší odstup.

Skupina bratří Mašínů

Skupina bratří Mašínů

Bratři Mašínové bojovali proti nacistům, tak jako komunisté za druhé světové války. Byli za to vyznamenání prezidentem Benešem v počátcích krátké existence III. Československé republiky po II. světové válce. Po komunistickém puči z února roku 1948, kdy komunisté vyhlásili občanskou válku jiným třídám, nežli byla ta dělnická, se postavili stejným způsobem proti komunistům, jakým bojovali proti nacistům. Zapojili se do dalšího odboje, nyní proti komunistům a vzali to smrtelně vážně.

A nyní přichází ta zásadní otázka. Na které straně dnešní občanské války by dnes bratři Mašínové bojovali, kdyby jim bylo v dnešní době zase něco přes dvacet let? Odpověď je překvapivá. Pokud by se narodili na západě, tak by bojovali za Kyjev. Pokud na Donbase, tak by byli dnešními domobranci. Proč si mohu dovolit tvrdit, tak odvážné tvrzení?

Bratři Mašínové byli bojovníci za svobodu a svoboda je pocit subjektivní. Bojovali proti nacistům, tak jako bojovali proti komunistům. Dnešní obyvatelé Novoruska vidí absolutní nesvobodu v Kyjevě a západní Ukrajinci vidí dnes absolutní nebezpečí v Moskvě. A tak obě strany sporu vidí svou pravdu. A bratři Mašínové se dvakrát postavili krutovládě a bojovali. Jednou proti nacistům, kteří jim zavraždili otce a podruhé proti komunistům, kteří započali vyvražďovat jejich známé, kteří přežili nacistické vyvražďování.