Matěj Hollan se „střelil do hlavy“ a odešel s Bursíkem do LESa

V pátek 30. srpna 2013 byla podána žádost o registraci nového politického subjektu: Liberálně ekologická strana (LES). Zakladatelé Martin Bursík a Matěj Hollan jsou přesvědčeni, že stihnou kandidovat v předčasných volbách. Sponzoři na financování kampaně jsou prý připraveni, podle Hollana, jak uvedl pro ČTK, se rozjel nábor kandidátů za stranu do voleb do Poslanecké sněmovny, protože členy zatím nemohou přijímat. O okruhu možných kandidátů jeden ze spoluzakladatelů mlčel.

Nepřekvapivý krok Hollanův?

Otevřený vstup občanského aktivisty Matěje Hollana byl očekávaný, jelikož se angažoval jako předseda občanského sdružení Brnění, kdy toto sdružení se vyjadřovalo snad ke všemu, co se v Brně dělo a nejen v Brně. Další velkou aktivitou tohoto aktivisty, je tzv. „boj proti hazardu,“ který se soustředil jen na kritiku provozovatelů loterií a výherních automatů, či boj s Ministerstvem financí. Někdy i za použití velmi zajímavých praktik.

Za tímto účelem došlo k propojení Hollana s občanským sdružením Občané proti hazardu či neformálně s podnikatelem Radimem Jančurou, který do médií vypouštěl určité myšlenky aktivistů na adresu tehdejšího ministra Kalouska.

Jako aktivista se Matěj Hollan vyjadřoval snad ke všemu, tudíž jeho kroky, které vedly jej k založení strany s Martinem Bursíkem, jsou pochopitelné. Konečně došlo k odkrytí karet, s kterými hrál. Bude zajímavé sledovat, kdo a kde bude za LES kandidovat a tím dojde k absolutnímu rozkrytí nepřehledné struktury kolem Matěje Hollana a financování jeho aktivit. Jelikož se v minulosti přiznal, že občanský aktivismus je jeho hlavní pracovní náplní a obživou.

Martin Bursík a ti další

Martin Bursík dovedl jako předseda Stranu zelených, kterou před krátkým časem opustil, v paralelních volbách v roce 2006, do sněmovny a pak i do vlády. Kde páchal zelenou politiku. Nyní s převážně s občanskými aktivisty zakládá novou stranu, od které se dá očekávat destruktivní ideologie ve jménu kulturní revoluce, která by měla mít za následek zánik tradiční společnosti. Tím že pomáhá vstupu levicově liberálním aktivistům na politickou scénu, otevírá novou kapitolu radikální levicové aktivistické politiky.

Novou stranu pánů Bursíka a Hollana již stihla podpořit režisérka Olga Sommerová, ekonom Jan Švejnar, či politoložka Jiřina Šiklová a další nenechali dlouho na sebe čekat: Eva Holubová, Kurt Gebauer, Marta Kubišová a Ivan Klíma.

Dá se očekávat, že se připojí i aktivisté okolo režiséra Rychlíka, jelikož Hollan úzce v minulosti spolupracoval s jeho dcerou na šíření svých názorů ohledně hazardu za pomocí dokumentů v České televizi, které režisérka Rychlíková režírovala.

Transparentní netransparentnost

Pro ČTK Martin Bursík ohledně financování a transparentnosti uvedl: „Máme několik sponzorů, kteří jsou ochotni nás podpořit. Máme taky připraveny pravidla transparentního financování.“ Ovšem samotné angažování Bursíka v kauze „fotovoltaika“ není dodnes jasné. A samotné spojení s občasnými aktivisty okolo Hollana taky otevírá nové otázky o transparentní netransparentnosti možného financování, které bude rétoricky nejtransparentnější, ovšem jaké bude ve skutečnosti, tak to je otázkou.

Redakci …bez politické korektnosti! je známo, že část aktivit Matěje Hollana, jak v občanském sdružení Brnění, tak i aktivity okolo občanského sdružení Občané proti hazardu, bylo financováno Radimem Jančurou, jak poskytováním financí, tak nefinanční podpory poskytováním služeb zadarmo, například cestování.

Závěrem je nutno dodat, že aktivisté okolo Brnění, o. s. a občanského sdružení Občané proti hazardu mají blízko k Amnesty International ČR a Nadačnímu fondu proti korupci Františka Janečka.