Rozhovor o stárnutí

MUDr. Zornitza Petrova Markantová odpovídá na otázky ohledně stárnutí. Podle ní je věk je otázkou myšlení. Vnímání času je jeden z faktorů, který určuje i náš biologický věk. Pravděpodobně je spojený s mírou stresu, tím pak i tvorbou vonných radikálů, které zrychlují biologické stárnutí. Jak být stále mlád?

Co dělat, aby si člověk udržel dlouho své biologické mládí a první roky na penzi ani svůj datum narození nijak fyziologicky a biologicky nepociťoval?

Kteří lidé jsou vlastně stále mladí? Co je to vůbec za lidi? Proč je jich stále víc a víc? Dnešní tzv. penzisté junioři daleko po šedesátce svého věku řádí jako v aktivním věku. Tedy jim aktivní věk ani číslem nikdo nezastavil. Čím to je?

Co naopak urychluje naše biologické stárnutí? Co způsobuje to, že mezi sebou vidíme unavené, nemocné a přetažené mladé staříky? Takové, kteří si ve třiceti připadají hůř než ti penzisté junioři?

Často slýchávám: „Nemám čas zestárnout… Zapomněl jsem, že musím zestárnout, tak jsem stále mlád? Je to způsob jak ošálit svou tělesnou schránku a pomoci tak i imunitnímu systému, že si i v pokročilém věku poradí s nemocemi, které jsou tzv. civilizační a jsou metlou lidstva?

A jak to vše ovlivňuje a jak tomu všemu napomáhá molekulární vodík?

Podcast: