Rozhovor o očkování

MUDr. Zornitza Petrova Markantová odpovídá na otázky ohledně očkování. Skoro až Hamletovská otázka: „Očkovat či neočkovat? To oč tu běží!“ Přiznám se, že sám nevím. Očkovat nebo neočkovat. Když jsem se na dnešní rozhovor připravoval, tak jsem se zařekl, že se nebudu zajímat o postoje odpůrců a ani podporovatelů.

Chci v tom být nepopsaný list. Abych byl jako tazatel objektivní, jak to jen je možné. Proto se ale musím, nad to, divákům přiznat. Když jsem se hluboce řízl o plechovku při otevírání, tak jsem Ti hned na to volal, co se mi stalo a že proti tetanu jsem byl očkován před asi před 21 lety na vojně. Volal jsem Ti z dotazem, zda mám panikařit či nikoliv. Poté, co jsi zjistila, že plechovka byla nová a čistá s tím, že víš, že pravidelně užívám molekulární vodík, to mám nechat být a nestarat se. Rána se zahojila a snad i díky molekulárnímu vodíku byla do pár dní i zatažena a bez šití. Proč jsi mi takto radila?

Dnešní debata o očkování mi přijde až nezdravá. Čím to je? Je to tím, že nás takto chtějí jako masu ovládat, že kdo neočkuje své děti, je nesmí posílat do školek škol a podobně? Je to jakýsi nový způsob jak bere stát děti rodičům, když v některých zemích vyhrožují i tresty pro rodiče neočkovaných dětí? Dělají z nás jen tupé stádo, které si ženou na pole svých experimentů?

MUDr. Zornitza Petrova Markantová

Vraťme se do historie. Pomohlo lidstvu někdy očkování. Jak vakcíny působí na náš imunitní systém? Jsou nemoci, proti kterým je očkování prospěšné a jsou pak nemoci, které nepotřebují, abychom byli proti nim očkování a je třeba lepší je v dětství prodělat, abychom měli protilátky na zbytek života? Například odpůrci očkování tvrdí, že letošní epidemie spalniček je způsobená očkováním, že nemocní už ztratili protilátky. Dále tvrdí, že pokud proti spalničkám neočkovalo, tak by populace byla jimi neohrožena, jelikož bychom měli po prodělání v dětství protilátek dost. Kde je pravda?

Mohou za to vše moderní trendy? Tedy že dnes je „nutné“ chovat se opravdu jako stádo. Kdo se staví proti a chce ze stáda vystoupit, je „špatný“? Je na tom postaveno odsouzení odpíračů očkování?

Tak tedy závěrem. Očkovat nebo neočkovat? Jak si vybrat, které vakcíny jsou pro nás prospěšné a které nám naopak mohou škodit?

Podcast: