Začala III. světová válka?

Před pár hodinami sestřelilo Turecko ruský vojenský letoun Su-24. Turci tvrdí, že „sučko“ narušilo jejich vzdušný prostor. Rusko to popírá s tím, že letoun se nacházel jen v syrském vzdušném prostoru, kde mají jako jediní povolení operovat Rusové, od syrské vlády. Navíc letoun dopadl na území Sýrie.

Radek Velička

Radek Velička

Co udělal Bašár al-Asad tím, že pozval ruská vojska do své země, aby tam bojovala s teroristy? Jednoduchou věc, dobrovolně vyhlásil tzv. ruský vojenský protektorát nad svým územím, jak ve vzduchu, na moři, tak na souši. Proto turecký akt, byl aktem útočné války a válečného zločinu.

I kdyby ruský bojový letoun narušil vzdušný prostor sousedního Turecka, tak turecká armáda oficiálně ví o legálnosti působení ruského letectva nad Sýrií a Turecko Sýrii a ani Rusku nevyhlásilo válku, proto by měl být pilot vyzván tureckou protivzdušnou obranou k opuštění vzdušného prostoru a doprovozen tureckým letectvem mimo Turecký prostor. To se však patrně nestalo a letoun byl sestřelen, kdy není známo v jakém vzdušném prostoru se nacházel.

Turecko spáchalo válečný zločin, když sestřelilo legálně operujícímu vojenskému letectvu druhého státu, vůči kterému nevyhlásilo oficiálně válku. Ovšem tento turecký akt je vlečný a Ruská federace má dle mezinárodního a válečného práva možnost jakékoliv vojenské, politické či jiné odvety vůči Turecku.

Turecko nás tak táhne do III. světové války s Ruskem. Díky Turecku je Evropa zaplavena islámisty, které pouštěli migrovat. Takže kruh se uzavírá. Turecko pokud se stane terčem odvety bude v rámci své propagandy toto považovat za útok a bude chtít patrně aktivovat článek Severoatlantické alinace o skupinové obraně a tím splní funkci trojského koně Spojených států.

Co se nyní děje v Kremlu. Jak bude reagovat Vladimir Vladimirovič Putin, Sergej Kužegetovič Šojgu a Sergej Viktorovič Lavrov a další čelní představitelé Ruské federace.? Nechají se vyprovokovat tureckým prašivým psem?