Babišovo podnikání a jeho kandidatura – Jen a jen otazníky; Lustrační zákon v ohrožení

O minulosti Andreje Babiše toho bylo napsáno mnoho a mnoho, tak jako o jeho podnikání, kterým se chlubí. Na jeho místě bych se nechlubil. Nikam bych nekandidoval a zůstal někde v poklidu stranou. Ovšem Babiš dělá pravý opak. Navíc velmi okázale. Podniká s enormním příjmem dotací. Alarmující je jeho pěstování řepky, dotace na pole a pak zajištěný odběr, jelikož sám vyrábí náhražku, která se musí povinně přimíchávat do paliv. Takže jej sponzorujeme všichni. To je známé kolečko, ale on si umí podnikání zpříjemnit i jinak. Navíc, proč kandiduje, když za současného stavu nemůže nikdy vstoupit do vlády? Ví to nebo to neví?

Výběrová řízení ala Babiš

Úplně náhodou jsem pochopil, co znamená heslo Andreje Babiše, že by chtěl stát řídit jako firmu. Je jasné, že právě jako AGROFERT. A to je kámen úrazu. Řídit stát jako tuto firmu by bylo katastrofou.

Na pivo chodím, abych v jiném prostředí, tak zcela typickém, přišel na jiné myšlenky a taky, abych zjistil, co je nového mezi lidmi. A tam jsem se od známého dozvěděl, že je rád, že kandiduji. To mne potěšilo. Taky mi pak vysvětlil, proč by Babiše volit nemohl. Má s ním osobní podnikatelskou zkušenost. Proto i já dnes vím, že poděkujme Babišovi za trapné snažení a ať si jde, kam sám chce. Ovšem k řízení státu nepouštět.

Andrej Babiš tvrdí, že svého úspěchu dosáhl jinak nežli ostatní. Navíc, že není žádným korupčníkem. Ano, není, nebyl usvědčen. Ale jeho podnikání není zase tak voňavé, jak se nám snaží namluvit a dokonce je tam cítit i zápach nějakého, snad i jednání, které by teoreticky mohlo být nazváno, že je korupční.

„Zúčastnil jsem se výběrového řízení pro AGROFERT, bylo to naposled, odstoupil jsem, ač jsem věděl, že má nabídka je bezkonkurenční. Nikdy takovou chybu už neudělám,“ vyslechl jsem si. Nerozuměl jsem tomu, tak jsem se zeptal: „Proč?“ A odpověď byla zajímavá: „Abychom mohli postoupit do posledního závěrečného kola, snad třetího, tak po nás chtěli peníze.“ Koukal jsem mírně s otevřenou pusou: „A kolik?“ Známý odpověděl: „V rámci zakázky pakatel, ale jde o princip. Víte na kolik si tak přijde, když od každého, kdo chce soutěžit o zakázky AGROFERTu, vybere ročně pět tisíc?“

Vybere určitě dostatek. Je to takové poctivé podnikání, ono nikde není záruka, že zakázka nebude zrušena. A jak to probíhá? Pošlou Vám hezky nachystanou objednávku, kde dodavatelem je AGROFERT HOLDING, a. s. a vy figurujete jako odběratel, na rok zaplatíte pět tisíc korun, pak Vám pošlou přístupové údaje do portálu Centrálního nákupu pro Agrofert a až pak můžete zadat svou nabídku do výběrového řízení.

Radost a překvapení, že jste v rámci jejich výběrových řízení postoupili do druhého kola, je zmařena tím, že zjistíte hrůzný fakt. Do této chvíle nebyla vaše firma účastná výběrového řízení, ale jen jakési poptávky. Výběrové řízení je pak jen jednokolové, kdy o možnosti neovlivnění se v podmínkách nedočtete, ale je tvrzeno, že tak bude.

Tak už víme, jak si pan Babiš představuje ten centrální registr nákupů, on jej provozuje. Takže tak by to vypadalo hezky po babišovsku v praxi. Redakce má k dispozici jak mail, kterým AGROFERT lákal k dalšímu ve výběrovém řízení, tak nachystanou objednávku AGROFERTem, tak jako i Všeobecné obchodní podmínky provozu portálu Centrálního nákupu Agrofert.

Kandidatura bez lustračního osvědčení

Na Slovensku měl proběhnout soud o tom, zda Babiš byl vědomým spolupracovníkem s StB, či o tom chudáček malý nevěděl a informace, co na něm vytěžili, byly vlastně získány v jeho asi jiném duševním rozpoložení. Soud neproběhl, jelikož se k němu Babiš nedostavil a ani jeden z jeho svědků, kteří po takové době upamatují, že on nic, že on muzikant.

Je teda zcela evidentní, že Babiš nemá lustrační osvědčení, tak proč kandiduje, když mu lustrační zákon zapovídá vykonávání určitých veřejných funkcí. Právo volit a být volen není lustračním zákonem omezeno. Ano, může kandidovat. Ale ve vládě zasednout nemůže. Tak jaký je jeho cíl? Je si toho vědom? Patrně ano, protože jeho poslední prohlášení směřují spíše tím směrem, že jeho podnikatelský subjekt, který nazývá stranou, zůstane v opozici, pokud bude zvolen.

Nebezpečí je zcela jinde. Komunisté jsou absolutně a vždy, už od samotných počátků, proti lustračnímu zákonu a je to pochopitelné, současný předseda, krycí jméno „Falmer“ by velmi rád viděl zrušení lustračního zákona. Takže lze předpokládat, že komunisté by hlasovali jako jeden muž. Úsměvné, pokud byl Babiš agentem takovým či makovým v minulosti, tak dnes by klidně mohl být tzv. „agentem“, který by pomohl zrušit lustrační zákon a tím vpustit do vrcholné aktivní politiky lidi, kteří se podíleli na držení policejního státu v době komunismu.

Že na to bude málo hlasů? Nebojte se, bude jich dost. ČSSD je takové B komunistů, tak s tím nebude problém a lustrační zákon jen zrušen. Tady je obrovské nebezpečí. Takže pozor na Babiše. On není tak směšný, jak on a jeho podporovatelé vypadají. Je stejně nebezpečný a zároveň směšný jako normalizační soudruzi.