Nikoliv „vláda odborníků“, tj. tisková chyba. Správné označení je vláda odborů

Miloš Zeman již historicky ukázal, že je silným politickým hráčem. Můžeme na to mít rozdílné názory, ovšem včera poodhalil svou strategii a pojmenoval něco nepěkného novým názvem. Vždy se používalo označení vláda úřednická. Slovo úřednická nahradil slovem odborníků. Ovšem spíše myslel na vládu odborů. Což naznačil předevčírem, že ve vládě by měli zasednout i představitelé tripartity, kam odbory patří.

Vzhledem tomu, že premiér Rusnok zase dal jasně najevo, že nová vláda bude sestavena do čtrnácti dnů, tak všem musí být jasné, že se jmenováním si od prezidenta Zemana odnesl i noty, jak nová vláda má vypadat. Je nabíledni, že se jedná o pokus vytvořit prezidentskou vládu v rámci naší Ústavy, která spíše počítá s parlamentní vládou, ale i toto naše volně psaná Ústava dovoluje. Nechme stranou sílu mandátu přímo voleného prezidenta, jelikož zrušení mandátu prezidentského je vždy na rozhodnutí Ústavního soudu. O budoucnosti prezidentského mandátu nerozdují volitelé, ač to byli poslanci a nyní jsou občané.

Bude zajímavé, které figurky budou vytaženy zpět na světlo světa. Nechci se vsázet, ale určitě nebudou chybět: Dryml, Zavadil, Čuba, Dušek, Pecina a jiní spříznění se zemanovskou stranou SPOZ. Zaznívají úvahy, že se jedná o předčasnou kampaň voleb do Poslanecké sněmovny, když tito ministři budou stále na očích. Ovšem nejvíce se takto čepýří právě ti, kteří toho již v minulosti mnohokráte zneužili. Jako příklad stačí prezidentská kampaň Schwarzenberga, který co by ministr měl velmi dobré postavení, kdy zneužíval ministerské prebendy v kampani.

Proto je možno označovat vládu Jiřího Rusnoka klidně vládou odborů, kde patrně odborníků bude minimálně, ono totiž jakýkoliv přívlastek v českém jazyce maluje škaredé, nevábné na lepší a vábnější. Ovšem trus bude trusem, ač by byl zlatou hroudou nazýván. To ovšem nemění nic na věci, že tato vláda bude legitimní dle Ústavy. Jaká bude? Nechme, až co ukáže čas.