GLOSA: Měl by Zeman angažovat Špačka? O tom žádná a ihned

Ladislav Špaček se vyjádřil v rozhovoru iDNES.cz o stavech Miloše Zemana a taky byl až překvapivě k jeho osobě vstřícný, když větu: „Miloš Zeman občas trochu ztrácel rovnováhu, takže se napjatě čeká, kdy zase příště upadne. Ale taky normální smrtelník, nejen Miloš Zeman, může dostat chřipku. Takže jestliže tam stál tři čtvrtě hodiny v chladné Svatováclavské kapli s potížemi, tak bych docela chápal, že mu nebylo nejlíp a že se třeba o něco opřel. Taky si spočítejte, kolik mu je a že jde o náročnou práci (1),“ pronesl spíše jako Zemanovu obhajobu a pokáral mediální hysterii kolem výstupu prezidenta u Korunovačních klenotů.

Miloš Zeman by si spolupráci s panem Špačkem určitě zasloužil, jelikož odborník na etiketu ukázal, že krále pražských hospod, pijatik, vytahaných svetrů a ušmudlaných džínsů Havla dokázal kultivovat, tak aby vypadal chvílemi jako státník. Určitě nebylo jednoduché maskovat různé Havlovy „únavy.“ Určitě se dá pochybovat, zdali by takovou práci pan Špaček přijal, když před prezidentskou volbou Zemana nepodporoval a spíše jim opovrhoval. Ale jak si vysvětlit celkem vstřícně vyznívající rozhovor, že by jen Špačkova uhlazenost, nebo podaná pomocná ruka?

V slovech odborníka na etiketu je Schwarzenbergovo spaní jen malinkými epizodami malého zdřímnutí, proto pokud by v jeho péči nynější prezident měl případu špičku, tak by to byla patrně jen únava z náročného dne. Ladislav Špaček bude patrně jen přelétavým ptáčkem, jelikož v přímém přenosu vidí, že jeho aktivity by mohly být Hradem žádány a ze Zemana by rychle mohl vytvořit kultivovaného státníka s rysy originálnosti. Nebo bude taky vyčkávat, než Zeman své upadnutí v přímém přenosu dokoná a postaví se na roveň Borise Jelcina? Takové vyčkávání by bylo pro Špačka neprofesionální, jelikož pokud mu nabídka zatím nepřišla, tak by jí měl Zemanovi dát on sám.

Citace: (1)