Kam se řítí ODS v Ostravě

Blíží se volby do zastupitelstev krajů a proto jsem se zamyslel, jak asi ty volby dopadnou v Moravskoslezském kraji. Zamyšlení to bylo dlouhé a přiznám se, že na tento článek jsem se dlouho připravoval. Dále se musím přiznat, že jsem byl podporovatel ODS. Aktivně se podílel na dvou politických kampaních a zjistil při nich určitou osobnostní vyprahlost této partaje obzvláště v Ostravě. Proč sledovat Ostravský vývoj na celokrajném vývoji? Ono vše co se děje kolem metropole ovlivňuje i zbytky kraje. A o to, to je smutnější. Já sám osobně nemám velkých očekávání. Krajské volby dopadnou špatně pro lidi smýšlející pravicově. A proč mám ten názor? To si dovolím rozvést v tomto článku.

Největším důvodem pro zklamání pravicových voličů budou již kandidátní listiny, jelikož na nich nenajdou kandidáty autentické pravice a už vůbec ne kandidáty konzervativní. Mohou najít kandidáty rádoby pravicových stran, které se snaží za pravicové vydávat.

Najdou určitě kandidátku “liberálně-konzervativní” ODS. Nebo rádoby “konzervativní” TOP 09. Určitě taky najdou kandidátku KDU-ČSL, jen co k lidovcům říci? Že by byli pravicoví? Asi ne, byli v komunistické národní frontě. Ale alespoň zastávají křesťanské hodnoty, když jsou spíše stranou středovou, ale to by bylo na delší rozbor a ten je zbytečný, jelikož kartami příliš nezahýbají. No a o VV se nedá ani říci, že to je strana, takže asi taky konec popisu.

Ovšem najde-li se volič, který bude chtít volit menší zlo a rozhodne se pro jednu stranu z tandemu ODS a TOP09, tak zjistí následující: TOP09 v Moravskoslezském kraji je převlečená KDU-ČSL s nádechem ducha Pavola Lukši. O Robiny Hoody z Čeladné asi moc zájem nebude a ODS?

No o ODS se rozepíšeme více, protože celý článek je o ostravské ODS, která je, bych řekl, velkou koulí u nohy moravskoslezské ODS. Jak si s touto koulí poradí lídr kandidátky?

Už výběr lídra do krajských voleb není pro moravskoslezskou ODS jednoduchý. Doposud měla dva odvážlivce: Davida Sventka a Josefa Jalůvku. Jenže regionální sněm, na kterém se měl odehrát souboj dvou zmíněných kandidátů, se odkládá, pro vážný zdravotní stav Josefa Jalůvky, kdy jeho další angažmá není zcela jasné.

Proč tvrdím, že ostravská ODS je koulí u nohy celé moravskoslezské ODS? Ono si stačí rekapitulovat výsledky magistrátních voleb. Tak se vydejme na výlet v čase. Komunální volby v roce 1994 – ODS zisk 17 mandátů do zastupitelstva magistrátu města Ostravy (dále jen ZMMO). Komunální volby v roce 1998 – ODS zisk 19 mandátů do ZMMO. Komunální volby v roce 2002 – ODS zisk 20 mandátů do ZMMO. Komunální volby v roce 2006 – ODS zisk 24 mandátů do ZMMO. A nyní pozor, zatím to byl hezký růst podpory voličů, že ano? Nyní je třeba se pořádně usadit. Komunální volby v roce 2010 – ODS zisk 12 mandátů do ZMMO. Přidávám k posouzení i graf, kam se všechny ty hlasy poděly. Na grafu je jasné, co se dělo s ostravskou ODS. A komu by to nebylo jasné z grafu, tak mohu pomoci svým výkladem událostí.

V roce 2006 slavila ODS veliký volební úspěch díky rozpadu 4 Koalice. Byly to tyto volby, které ostravskou ODS poslaly skoro na smetiště dějin? Co se stalo při povolebním vyjednávání, že vítěz nesestavil “magistrátní vládu” v Ostravě?

Hned po vyhlášení volebních výsledků bylo jasné, že tradiční koaliční spojení ODS a KDU-ČSL nikam nepovede, jelikož k většině jim chyběl jeden mandát. Na druhou stranu ideově blízké strany ČSSD a KSČM měly většinu jednoho mandátu, kdyby se dohodli.

Místo toho, aby v té době v Ostravě vznikla tvrdá opozice, tak se ODS nechtěla vzdát svých prebend z účasti na “magistrátní vládě” a v rozporu se svým programem se dohodla na velké koalici s ČSSD. Tím nastoupila likvidační doba pro ostravskou ODS a duo hrobníků: Kajnar a Madej.

Primátor Kajnar není z rodu příliš bystrého, ovšem dokázal své pozice primátora vůči svému ideologickému konkurentovi skvěle využít. A důkazem využití Kajnarových pozic nechť je volební výsledek z roku 2010.

Mocenská dohoda z roku 2006 zavraždila ostravskou ODS ze dvou důvodů. Nejenže posílila ČSSD, ale i vyprázdnila pozice pro populisty. Takže ve volbách v roce 2010 mírně oslabila KSČM, která odevzdala svou voličskou podporu ČSSD.

Co se stalo ODS? Ta vykrvácela a přišla o polovinu mandátů, toť drtivá porážka. A kam se poděly hlasy? Něco získala TOP09, avšak té pomohl spíše neúspěch KDU-ČSL. Svým rozhodnutím z roku 2006 nechala ostravská ODS vzniknout Hnutí OSTRAVAK, které slavilo pěkný volební úspěch, a jeden mandát odevzdala dokonce ČSSD.

Ostravská ODS v roce 2010 prohrála drtivě komunální volby v Ostravě. Ovšem co nastalo při povolebních vyjednáváních? Další katastrofa a nyní už i krajská. Náměstci za ODS na nynějším magistrátu měli co dělat, aby se jimi stali. S někým se sice počítalo, ale na někoho se málem i zapomnělo. Byla to panika. Jednalo se a jednalo. Už bylo skoro upečeno.

Ovšem za dveřmi bylo druhé kolo senátorských voleb a soudruh Palas kandidoval na senátora ve svém tzv. “Palasově”, což je volební obvod 64 – Bruntál. Mezi těmito koly voleb do senátu, probíhalo vyjednávání o podobě rady magistrátu a obsazení křesel náměstků Kajnarových.

Nejen to, bylo i mimořádné zastupitelstvo kraje, kde soudruh Palas měl vysvětlovat, jak k penzionu za několik milionů přišel a jiné své majetkové poměry.

V tom zradila ostravská ODS všechny ODS v kraji. Proti Palasovi se mohlo protestovat, ale tak aby protesty nebyly vidět. Jelikož by to mohlo mít vliv na povolební vyjednávání na magistrátu.

Já se protestu proti Palasovi zúčastnil a to aktivně, jako jeden z organizátorů. Účastníci těchto protestu byli buď členové ODS, nebo organizovaní sympatizanti ODS, ovšem už příprava nebyla jednoduchá, jelikož jsme od těchto protestů byli zrazováni a přesvědčování o tom, že to není vhodné.

Moravskoslezská ODS se ocitla hozena přes palubu ostravskou ODS za pašalíky v magistrátní radě a pár křesel náměstků, kdy Dalibor Madej byl jasným náměstkem. Svorně ruku v ruce s kamarádem soudruhem Kajnarem prošel čtyřma rokama a teplé místečko na magistrátu je teplé místečko na magistrátu.

Zajímavé ovšem je, že nějaké koaliční rozhovory probíhaly i mimo vyjednávací tým, někde v prosíku na toaletách, aby se na někoho nezapomnělo. Ne, nebudu jmenovat, Vám to jako inteligentním čtenářům dojde, pak je to mladý, vzdělaný a perspektivní muž, takže pro příště už asi nevolitelný po svém angažmá v této koalici z roku 2010.

Co k tomu dodat závěrem? Volby do zastupitelstva Moravskoslezského kraje buší na dveře. A nedopadnou valně. Palas je vyměněn, ale za co. Taková výměna z bláta do louže. Soudruh Miroslav Novák si už sní o své hejtmanské pozici, a že si i na ní sedne je nabíledni, takže bude zase veselo, jako při jeho starostování v Ostravě-Porubě. A co voliči pravice? Zase smůla. Není koho volit. Nebo že by bylo? Kdo ví.