Tichá předvolební kampaň nebo je to klid před bouří; Prostor pro Zemana

Nic nenasvědčuje tomu, že zažíváme předvolební kampaň. Ostré útoky politiků jsou uskutečnitelné pouze v médiích, jelikož Sněmovna je rozpuštěna a proto i prázdná. Senátoři mají své jisté, tak se do ničeho masivně nezapojují. Vláda je úřednická, tak Schwarzenberg a jemu podobní nemohou zneužívat ministerstva k předvolební kampani. Vše přišlo jako blesk s čistého nebe. Jen Bohoušek o socialistů si předčasné volby na oko přál, ale v důsledku je stejně jako ostatní nechtěl.

Několik důvodů, proč nikdo nechtěl volby. Nápad z jara od Miloše Zemana, že spojí volby do Evropského parlamentu s volbami do poslanecké sněmovny, byl pro všechny přijatelný. Nové politické uskupení měly dostatek času na formování svých šiků a řad, lákání celebrit a jiných maskotů, aby je pak místo programu hloupým voličům předhodily.

Stávající strany by se přeskupily, vyřešily by si vnitrostranické spory a hlavně by si sehnaly dostatek sponzorů a dostatek peněz na křepčení v ulicích, na nekonečné množství plakátů apod. Jenže čas nebyl. Sice se Sněmovna mohla rozpustit ještě dříve, ale na pár dnech nesejde. Prezident vypsal volby, co nejdříve mohl a důvod?

Výše popsaný. Jen on má přístup k tomu nejpotřebnějšímu a to je veřejně vystupovat jako hlava státu a dávat podporu politickému uskupení. Zda se to SPOZu vyplatí či nikoliv, to se dozvíme až po volbách.