Jak Lessy do lesa volá, tak se z lesa ozývá

Nebyl by to krásný konec okurkové sezóny, kdyby nebyla zakončena něčím velkým, ohromným, ale něčím co nikoho nepřekvapilo. Spíše se čekalo na ten správný okamžik. Kdy, kdo a za co. Generální inspekce bezpečnostních zborů udeřila a překvapivě úplně z jiné strany, nežli „oběť“ očekávala. Petr Lessy je obviněn z pomluvy a zneužití pravomocí úřední osoby, stal se z něj bezrentiérový bývalý policista a řadový občan. Je bez funkce, bez služebního stavu a ještě se může obávat, jak obvinění skončí. Ono stále platí, jak se do lesa volá tak se zněj, ozývá.

Obvinění bylo Petru Lessymu sděleno na Okresním ředitelství Policie ve Frýdku-Místku, kde si jej i převzal a odmítl vypovídat, kdy využil lhůty na zvolení advokáta. Jedná se o obvinění za řeči, které Lessy vedl o řediteli Krajské správy Policie Zlínského kraje Bedřichovi Koutnému a jeho náměstkovi Jaroslavu Vaňkovi. Kde je pravda, je asi složité se na začátku vyšetřování ptát, ale pokud policejní prezident měl nějaké informace o nezákonnostech, tak měl postupovat podle trestního řádu a nikoliv, tak jak je u něj zvykem pouštět si hubu na špacír v médiích. Proto taky to hezké obvinění z pomluvy a jako úřední osoba, se nesmí divit ani obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Jak na toto zareagoval ministr vnitra Jan Kubice? „Vzhledem k závažnosti a bezprecedentnosti této situace jsem se rozhodl učinit bezodkladné kroky,“ uvedl Kubice a na dnešní třináctou hodinu svolal tiskovou konferenci. Dále pak předal Petru Lessymu rozhodnutí ministra o okamžitém ukončení služebního poměru. Jaké ustanovení služebního zákona ministr použil, že ukončil Lessymu služební poměr zatím není jasné, jelikož je toto možno učinit až po pravomocném odsouzení policisty. Nicméně pokud by svým jednáním Petr Lessy porušil služební slib, a toto jednání nese znaky trestného činu, tak i toto by bylo možné, ovšem jedná se o policistu nejvýše postaveného. Je tedy otázkou nepostavit jen mimo služební poměr a počkat vyšetření celé věci, tak jak to je běžné z ostatních případů trestné činnosti policistů? Má se s policejním prezidentem jednat jinak?

To že byl zvolen asi nejrazantnější postup, jak se policejního prezidenta zbavit, je zase důsledek toho, jak si Petr Lessy pouštěl v minulosti hubu na špacír ohledně kauzy CASA. Co to znamená? Zase je nedobré být prorokem předem, může to být vyřizování účtů mezi dnes už dvěma expolicisty, kdy jeden skončil jako ministr a druhý jako nic. Ovšem vystupování Petra Lessyho bylo poslední dobou již za hranou toho, co si policista ve služebním poměru může dovolit, stále je to policista, ač ve funkci policejního prezidenta.

A jaké jsou vůbec počátky Petra Lessyho u Policie? Asi takové jako jeho konec. Petr Lessy potvrdil platnost teorie stoupajícího „hovna“. Co to je za teorii? No pokud se nemůžete v rámci policie svého kolegy zbavit, ač je neschopný, ale nějak tak všelijak si plní své povinnosti tak dostane, to nejlepší doporučení, aby šel výš a tudíž pryč. A tuto dráhu patrně bývalý policejní prezident započal už na Obvodním oddělení Policie v Palkovicích na Frýdeckomístecku, odkud pochází a stoupal a stoupal, až dopadl. Navíc se snažil být i komunálním politikem v minulosti, jelikož byl zastupitelem obecního zastupitelstva ve své rodné vísce, jako nestraník za ODS. Odtud asi ta huba na špacír. Politik má mluvit a nic nedělat, naopak policista nemluvit a dělat.

Co závěrem? O zbavení služebního poměru Petra Lessyho, o jeho obvinění z trestné činnosti, o jeho konci ve funkci policejního prezidenta si můžeme myslet cokoliv, ale co určitě víme, že nebyl tím nejvhodnějším policejním prezidentem. A to ani v takovém svinčíku, ve kterém žijeme, si takového nejvýše postaveného policistu nezasloužíme, proto jej není škoda. Kdyby zůstal venkovským policajtem, tak je jím asi do této chvíle, ale kdo chce moc, nemá nic.