Co je občanská odpovědnost

Stále slyšíme, ať je to zleva nebo zprava, že jako občané máme být zodpovědní, ale co je to vlastně zodpovědnost občana? Jak vypadá zodpovědný občan? Kdo je to vlastně zodpovědný občan? Jak takového zodpovědného občana vlastně poznáme? Občanská odpovědnost to je skoro jako zaklínadlo. Každý si pod tímto pojmem asi představí něco jiného. To věřím, ale kdo je vlastně zodpovědný občan? Je to ten hodný, který zajde ke každým volbám a odvolí? Tak určitě zodpovědný občan se na veřejném dění podílí minimálně svou voličskou účastí. Tím bychom měli, možná na začátek, odpovězeno, kdo je zodpovědný občan. Jsou, ale ti kdo se voleb neúčastní, nezodpovědní? Ne, protože nejít k volbám je vlastně taky volba, jsme snad plně svobodná společnost, kde každý se může rozhodnout, zda volit bude či ne.

No a jsme zase na začátku, tak kteří občané jsou zodpovědní? Jsou zodpovědnější ti občané, kteří volí levici? Či jsou zodpovědnější ti občané, co na rozdíl volí pravici?

Kdo je asi levicový volič? Tak je to asi člověk méně samostatný, který počítá s tím, že se o něj společnost na základě jím odvedených daní postará, když on bude potřebovat. Podle mého názoru volič levice, je ten, který si chce usnadnit svůj život, tím že část své svobody jak lidské, tak finanční přenechá jinému, aby nemusel nést riziko rozhodnutí. Volič levice bude raději platit větší daně, nechá se převážně zaměstnat jako zaměstnanec a krásně si užívá své omezené svobody, protože se o něj stará zaměstnavatel a stát. On jen žije. A když se něco pokazí? Tak tady má stát. Nepomohl stát, tak je špatná vláda, špatný parlament a všichni tam jen kradou, protože on nedostal pomoc, ale vždyť takový volič levice to všem nabídl, já vám dám peníze a vy se o mne starejte, jenže on volí stejné jako je on sám. V situaci, kdyby by on dostával peníze, aby se o někoho staral, tak by si taky, nechal co nejvíce a staral se málo, s odkazem, že dostal málo, tak se přeji jen málo stará. Když takový volič levice přijde o zaměstnání, tak lamentuje, jaká je velká nezaměstnanost, že nemůže najít zaměstnání, ale stejně se nepostará sám o sebe, stále bude spoléhat na jiné. Je to zodpovědný občan? No v očích jeho rovných je, protože platí daně a chce za ně servis. Jenže on si zvykl na vyšší servis, nežli daně platí, protože oni bohatí platí víc a mají se líp, tak já se chci jako volič levice mít taky líp, na úkor těch bohatých.

Kdo je asi pravicový volič? Tak to je vesměs plně samostatný člověk, který než aby čekal na něčí pomoc, tak si raději pomůže sám. Nejraději platí daně co nejnižší, tak aby bylo na provoz státu, po kterém vlastně stejně nic nechce, tak proč platit vysoké daně. Se zaměstnavateli se moc nesetkává, protože je zvyklý zaměstnat se sám a když přijde o práci, tak nehledá zaměstnání, pro něj nepochopitelný pojem, ale hledá si práci. Protože zná rčení, že bez práce nejsou koláče. Nikde se tam nic neříká o zaměstnání. Vůbec ten pojem je mu cizí a vidí v něm spíše označení pro předstírání práce.

Takový pravicový volič je vesměs plně nezávislý a rád tím nezávislým je, nechápe, proč by se měl vzdávat svobody, když má možnost svobodným být a po nikom nic nechtít. To se mi zdá více zodpovědné.

Nevím, možná, spíše určitě, nebudete se mnou všichni souhlasit, ale zodpovědnost je samostatnost. Z vlastní zkušenosti vím, že mnoho lidí je bez práce, já práci svým spoluobčanům nabízím, ovšem oni hledají spíše zaměstnání, takže o mou nabídku moc nestojí. Raději nebudou pracovat, ale budou hledat zaměstnání. Nedivím se mladým slečinkám či mladíků, ti se hledají, ale co starší generace???

Takže mi dovolte závěrem konstatovat, že zodpovědný občan je ten, který chce pracovat a chce práci a zaměstnání je pro něj skoro cizí slovo. Platí daně, které jsou nutné pro chod státu, ale ne pro podporu hledačů zaměstnání. A když je třeba, postará se sám o sebe a nečeká na ruku, která mu pomůže.