FC Baník Ostrava jako kopací míč pro socialistické politiky? Pro jednoho asi ano

Bývalý předseda představenstva FC Baník Ostrava, a. s. a nynější zastupitel Ostravy a starosta městského obvodu Poruba obvinil Aloise Hadamczika, že on právě je vinen tím, v jaké situaci se dnes fotbalový klub, na který žádný Ostravák nedá dopustit, nachází. Na toto nehorázné obvinění pan Hadamczik reagoval otevřeným dopisem zastupitelům Ostravy, jak vůbec s takovým člověkem, Lumír Palyza, mohou být v jednom zastupitelstvu, když ve svých tvrzeních nemluvil pravdu, nebo přímo lhal.

Redakce se pokusila Lumíra Palyzu, socialistického politika kontaktovat, aby se k celé záležitosti vyjádřil. Dostal volný prostor, i položené otázky. Neodpověděl. Celkem běžný arogantní přístup, avšak hodně vypovídající, jelikož otázky to byly nepříjemné a na tělo. Asi by nebylo jednoduché odpovědět pravdivě, proto raději starosta Poruby nereagoval nijak.

Jako co sloužil Baník Lumírovi Palyzovi? Podle tvrzení Aloise Hadamczika, byla společnost FC Baník Ostrava, a. s. za působení Palyzy extrémně zadlužená. Je běžné, že aktivity socialistů v rámci podniků, jsou vždy problémové, jelikož převážně nejsou schopní podnik řídit. Zřejmé to pak je i při vedení měst, obcí apod.

Podívejme se podrobně na jeden dluh, který měl Baník za působení Lumíra Palyzy jako předsedy představenstva v FC Baník Ostrava, a. s. Tento nám napoví, jak to s Baníkem tento socialistický politik myslel. Patrně mu vůbec nešlo o sport, fotbal a hrdost naše fotbalového týmu. Po tomto zjištění bude každý fanda Baníku zděšen.

Baník měl kdysi tréninkové centrum ve Vítkovicích, je to celkem známá záležitost, ovšem pozemky tohoto centra byly podle pana Hadamczika zcela evidentně účelově zastaveny k zajištění pohledávky Štěrkoven spol. s r. o., IČ 47150335 a to za dluh ve výši 4 miliony korun. V případě, že tyto pozemky nebyly potřeba k chodu klubu, tak měly být prodány, ovšem takto se nestalo. Už tak zadlužený Baník se zadlužil ještě více.

Ovšem nejzajímavější je příběh o tom, co se stalo, když byl Lumír Palyza novými akcionáři, Alois Hadamczik a Petr Lamich, odvolán z funkce předsedy představenstva Baníku a z klubu byl zcela odejit. Najednou se ozval věřitel (Štěrkovny spol. s r. o.) a chtěl okamžitě uhradit pohledávku uhradit. Vzniká proto prostor pro spekulování: Nebyl to jen účelový závazek Baníku? Kdo z něj měl prospěch, nejednalo se například o nějaký druh korupce?

Na to Vám neodpovíme, ale z dobře informovaného zdroje, který je Lumírovi Palyzovi blízký, se redakci podařilo zjistit, že po odchodu z Baníku a okamžitém zesplatnění pohledávky Štěrkoven spol. s r. o. neuplynul ani moc dlouhý čas a dnešní starosta Poruby Palyza používal auto, které mělo markanty, že je služebním vozidlem Štěrkoven a podle řečí, které Palyza vedl, byl ve Štěrkovnách zaměstnaný nebo byl v obdobném právním poměru obdobnému zaměstnaneckému.

Podle neověřených informací, měl tento politik stát i za aktivitami, aby Městský stadion pro Baník byl postaven v Ostravě – Svinově, proto jsme se jej na to dotazovali, taky jsme se dotazovali, zda ohledně jednání o stavbě stadionu ve Svinově, neproběhly nějaké náznaky korupčního jednání. Jak je výše uvedeno Lumír Palyza na naše dotazy neodpověděl. Proto nechť si čtenář udělá vlastní názor.