Rozděl a panuj

Doplňovací volby do Senátu Parlamentu České republiky opět dokázaly, že společnost je rozdělena, nikoliv však rozpůlena. Jako ve všech volbách nejvíce výsledek ovlivňuje tzv. mlčící většina, která volí nohama a do volebních místností vůbec nedorazí. Zase jich bylo více, než voličů.

Radek Velička

Voličská menšina pak vybírá kandidáty, kteří jsou svým způsobem „extrémní“ – tedy tu voličskou menšinu rozdělují. Zvolení plže a havloidního bezmozka Drahoše, který je bez názorů a v debatách mu údajně diktovali naslouchátkem, co má mluvit, v prvním kole je toho důkazem. Drahoše v druhém kole prezidentských voleb volila menší třetina voličů, proto neuspěl.

V havloidní Praze mu na zvolení v prvním kole stačila brutální menšina hlasů – celkem jen cca dvacet tisíc z 80 tisíc oprávněných voličů, což při absolutním nezájmu voličů stačilo na zvolení v prvním kole. Účast jen 45 %, což by podle odpůrců referend, kteří je chtějí podmínit účastní 51 %, aby byly platné, nestačilo na zvolení.

Drahoš je odpůrce referend, takže pokud by platila rovnost, tak sám by nechtěl být zvolen, ale on je už dávno pro racionálně uvažující volem, tak je mu to jedno.

Druhý úspěšný v prvním kole je Jiří Čunek, který by ve svém Vsetíně vyhrál snad i kdyby místo sebe postavil před lidi strašáka do zelí a řekl, že je to on. Jeho vítězství jsou ve Vsetíně tradiční a voliči, kteří by měli k němu výhrady, mu to asi „hodili“ s tím, je to náš „ogar“ a stejně by byl v druhém kole zvolen, tak proč chodit k urnám dvakrát. Zase ta volba nohama. Účast ve Vsetíně jen 46 procent – Jiřího Čunka zvolilo cca 25 tisíc voličů ze sto šesti tisíců.

Posílení ODS a shoření SPD je výsledkem mediální štvanice a mediální podpory. Ne že by ODS byla médii milována, ale nejsou na ní páchána taková svinstva jako na SPD. Dále je to ovlivněno i tím, že za ODS je profesionální tým a kandidáti ODS byli politici, kteří jsou z politické scény pravidelně volících voličů známi. SPD našla sice pár dobrých kandidátů, i výtečného: Ladislava Jakla, avšak nejen mediální hon vše zhatil. Nejvíce amatérství zbylých kandidátů a nezájem aktivních voličů. SPD musí dostat k volbám nevoliče.

Pokud chce SPD uspět v následujících volbách do Evropského parlamentu a neskončit někde v pozadí jako v rámci těchto senátních voleb, tak si musí vzít ponaučení z úspěchu italské Ligy Mattea Salviniho – otevřít se světu, nebýt sektou. Ovšem je toho Tomio Okamura schopen, když převážná image hnutí je on? Nechme se překvapit.