Kraví Hora – Bořetice

Vinařskou dominantou obce Bořetice je malebná vesnička vinných sklípků pod Kraví horou, která se nachází zhruba půl kilometru severozápadně od samotné obce. Čítá něco kolem 260 sklepů, v nichž se skrývá vzácný jihomoravský poklad v podobě lahodného moku hodného králů – vína. To zde dosahuje vynikajících kvalit, především pak odrůdy červené, které každoročně v podzimních měsících dozrávají na sprašových jílovitých půdách okolo Bořetic.

Dne 12. listopadu 2000 si zdejší vinaři založili recesistickou „Svobodnou spolkovou republiku Kraví hora“, která organizuje vinařské, kulturní a recesistické akce. Tato „republika vinařů“ má své sídlo ve vinném sklepě, který obec Bořetice před pár lety koupila a dobudovala. Recesistická „kravihorská republika“ přispívá nemalou měrou k propagaci vinařství a turistiky v našem regionu. V roce 2003 byla postavena na kravihorském Vinckově náměstí kaplička zasvěcená patronu vinařů sv. Urbanovi, který nyní drží nad místními vinaři ochranou ruku.

Přátelské prostředí mezi sklípky, sklenička jedinečného vína v ruce a lahodná chuť na jazyku, pohled směřující k vesnickým barokním křivkám bořetického kostelíka – to vše okořeněné upřímným vyprávěním skalních vinařů, jež mozolnatým ukazovákem podpírají skleněný koštýř – ve vás probudí nostalgii, uvolnění a neopakovatelné pocity. Díky nim si Bořetice s Kraví horou určitě zamilujete. (zdroj)