Nečas se stal katem demokratické diskuse a vrahem nadějí na cestě k nedůvěře

Kdo čekal pád vlády, když ani kongres šest statečných poslanců ODS nepřesvědčil, aby změnili názor k deviantnímu daňovému balíčku z dílny ekonomického super guru a galaktického ministra Kalouska, tak se nedočkal. Jen je svědkem absurdního divadla s nádechem praktik mafiánských. Co s nádechem ono včerejší jednání s poslanci ODS, kteří ještě zůstali soudní, asi přímo mafiánsky probíhalo. Nebo jak si chcete včerejší výstup z celého jednání vyhodnotit?

Na víkendovém kongresu, před ním i po něm Nečas hřímal, že menšina poslanců klubu ODS se musí přizpůsobit většině. Toto přizpůsobení je podle něj právě to správné a správně demokratické. Premiér nějak opomněl, že strana sice poslance navrhuje na kandidátky, na těchto kandidátkách jsou voleni, ovšem poslanecký mandát nepatří straně. Za poslanecký mandát je svým voličům zodpovědný právě jen zvolený poslanec a nikdo jiný. Proto nutit zvoleného poslance, aby se přizpůsoboval většině, je znásilňování naší ústavnosti, tak jako důvěry v parlamentní demokracii.

Jakými způsoby byli poslanci přinucování raději ani nechtějme vědět. Poslanec Tomáš Úlehla na svém facebookovém profilu o dění kolem něj a balíčku v pondělí napsal toto: „Věřím proslovu pana předsedy o vnitrostanické jednotě a upřednostnění těch, co mají důvěru lidí a dobrou pověst v místě jejich působení… Kéž by ! Jen tedy nevím, proč na právě skončeném Kongresu pobíhal v kuloárech jeden významný europoslanec a jednomu novému místopředsedovi sděloval, že má fotku “slušňáka” rockera (kdyby nevyměknul) z pátečního posezení v lobby baru na hotelu, kde jsem zcela soukromně již o den dříve před 23. kongresem přespal, abych po náročném týdnu trochu zrelaxoval… Nevím, proč se dnes pánové z pověření vládních “vyjednavačů” objednali k mému bývalému společníkovi (a chtějí se vrátit…), aby z něj vymámili nějakou kompromitující skutečnost ohledně mé osoby… Nevím, proč mi někdo vyloupil domovní schránku s výpisy z bank firem i rodinných příslušníků (šetří PČR), a proč mi banka preventivně sama od sebe minulý týden zablokovala business kartu pro pokus o zneužití a průniku na účet (oznámeno PČR)… Nevím, proč je mi slibováno “modré z nebe” i vyhrožováno “odstraněním z politiky nebo něco navíc”… Nevím, proč kolem našeho auta na parkingu v Praze chodil a klikami cloumal lysohlavý pan Baudyš z Prahy – Chodov, a proč z jeho vozidla to celé fotila mně dnes již známá slečna za volantem… A netuším, proč byly učiněny další snahy o moji dehonestaci (znemožnění) před veřejností cestou “vhodného” zásahu policie nebo BIS (tomu napomáhali i někteří lidé ze Zlínského kraje)… A mám ještě několik krásných zkušeností od 2. září až do včerejšího dne. Hnus ! Zítra na Klubu ODS sdělím ta dvě jména europoslance a kolegy poslance…“ (Přepis je původní a bez úprav.)

Nedivím se poslanci Úlehlovi, že deklaruje nyní podporu pro balíček se slovy, že se přiklonil k názoru kongresu ODS, aby balíček podpořil. Má přeci jen tři děti a krásnou ženu. Ono výše uvedené stačí, abychom pochopili. Ve Zlínském kraji, už jedna likvidace politika v přímém přenosu málem prošla. Jedná se přeci o Kalouskův balíček. Takže Kalousek mohl přispěchat s pomocí. A radit po vzoru, jak se neposlušný Čunek likviduje, když on a strana nechce devět milionů sponzorského daru od Penty, jen za to, že se povolí internetové sázení. Jak čunkiáda dopadla, víme.

Poslancům Marku Šnajdrovi, Ivanu Fuksovi a Petru Tluchořovi můžeme rozumět, že práskli do stolu a poslali Nečase rovnou do zadnice. Celou dobu byli osočování, že jim jde o funkce, vnitrostranický boj a bůh ví o co ještě, ale jejich rozhodnutí složit mandát, vypovídá o opaku. Mandát dostali od voličů, ne od Nečase a ODS, ale i oni mají svou lidskou důstojnost, proto jejich rozhodnutí je pochopitelné. A kdo ví, jak to vše bylo, třeba je k tomu i přinutili.

Nečas předvádí bezprecedentní pošlapávaní základních demokratických principů, vytírá si s ústavou svůj zadek, tak jako ostatně s námi všemi občany a nejvíce s voliči ODS. Nebo jak si vysvětlit fakt, že na schůzi sněmovny tři poslanci složí mandát, ještě před hlasováním, když jsou nepohodlní a ihned po složení mandátu přijdou jejich náhradníci, kteří složí slib a budou hlasovat o zákonu. Je to legální, ale není to legitimní a už vůbec morální, o konzervativnosti ani nemluvě, je to spíše bolševické.

Tato rošáda přivede zpět do poslanecké sněmovny Pavla Bohatce, pak náměstka kladenského primátora Miroslava Bernáška a nepravomocně odsouzeného bývalého místostarostu Kolína Romana Pekárka. Právě Pekárek je nepravomocně odsouzen na šest let vězení za to, že podle obžaloby si řekl o šesti milionový úplatek za výhodnější prodej městských pozemků. Tak o takového člověka se „pan čistý“ Nečas bude opírat. Takový člověk je dobrý vládě rozpočtové zodpovědnosti a boji proti korupci, aby prosadila rozpočtově nezodpovědný návrh zákona, který podváže a zabrzdí naši ekonomiku. Vláda boje proti korupci se udrží u vlády jen díky nepravomocně ODSouzenému korupčníkovi.

Takto nějak si vysvětlil Petr Nečas návrat ke kořenům ODS? To snad ne. Kořeny jsou někde jinde, ty jsou v tom, že ODS je stranou pro lidi, kteří vezmou odpovědnosti za sebe, rodinu, obec a stát na svá bedra. ODS je stranou pro lidi, kteří chtějí malý a levný stát, který je nebude buzerovat a šikanovat na každém rohu. Je stranou rozumných a přiměřených daní. Petr Nečas začal budovat důvěru v ODS velmi svérázně. Nějak si popletl pojmy, nějak nechápe co je důvěra a nedůvěra. Vydal se na cestě k důvěře rovnou do horoucích pekel v rozporu se všemi ideovými kořeny strany.

Podle vrcholných představitelů ODS je jediná správná diskuse v rámci strany taková, aby se menšina přizpůsobila většině. To je běžné ovšem jen ve stádu tupých levičáků. Mezi inteligentními pravičáky vždy platilo pravidlo, že diskuse vede ke konsenzu, kdy vítězí názory opřené o argumenty, které i protivník uznává za relevantní a proto může podpořit názor oponenta. Tak toto je v ODS minulostí. V ODS nyní platí pravidlo válcování, pošlapávání a likvidování názorových oponentů, tak jako mezi komunistickými zrůdami v letech padesátých. ODS straší vládou levice, ale spíše nás na ní připravuje svými ultralevicovými kroky.