Pere Babiš špinavé informace?

Jen krátce k sporu asi snad i oligarchy Babiše a socialisty Šincla. Ne k meritu, ani k podstatě, ale ke způsobu obhajoby. Babiš se totiž před novináři hájil, že nedělal nic špatného, jen že si nechal zpracovat “svodku” článků o poslanci Šinclovi. Říkal novinářům něco ve smyslu, když to píšete, tak to je pravda. Nebo nepíšete pravdu, tak nějak zněla obrana útokem na otázku novinářky při tiskové konferenci.

Andy Babiš

Andy Babiš

A tady je jádro pudla. To co znamená prát špinavé peníze to snad už ví každý, že peníze z trestné činnosti se nechají projít firemním účetnictvím jako falešné tržby a díky zvýšeným nákladům se nemusí ani zdanit. Ale stejný model je možné uplatnit s informacemi: “Praní špinavých informací” používají především tajné služby. V České republice oblíbená disciplína formou úniku odposlechů, třeba z BIS do médií.

A Babiš má možnost prát špinavé informace, jelikož mu patří obrovská mediální skupina; noviny, časopisy, servery, rozhlas…

Odstřelení Chovance byl příklad vypraní špinavých informací, neověřených. A byly to právě Babišovy noviny, které psaly o údajné šikaně, kdy pak z toho vylezlo, že sekretářka Chládka “si nesměla jít údajně nakoupit v pracovní době a v úřadu se muselo pracovat osm hodin denně.”

Takže to vypadá, že ministr byl odvolán asi na základě bulvárních pomluv, nijak neověřených, ale přes média správě vypraných, jelikož to psaly noviny, tak to je přeci pravda. Tak se přeci i Babiš bránil.

Vítejte v časech mediální oligarchie, to už není ani mediokracii, ale jedna špinavá špionážní hra.