41. týden dal – Volební speciál

V 41. týdnu se dělo hodně zajímavého, například ze z očí ztratil severokorejský diktátor Kim Čong-un, tak hned západní média započala se spekulacemi, zda nebyl tamní armádou odstraněn. Číňané obvinili, že za nepokoji v Hongkongu stojí USA přes svou neziskovku, kterou financuje CIA z prodeje narkotik, tak jako všude ve světě se dělají převraty. Jen tam nedošlo Američanům jedno, že v Hongkongu není komunistický režim, ale zůstal tam koloniální britský režim, když koncem 20. Století předala Velká Británie Hongkong Číně, tak se na tom dohodli. Tudíž Američané podporují zavedení komunismu?

41-týden-dal-volební-speciál


Radek Velička pro www.svobodny-vysilac.cz | Zkrácená verze

Dělo se toho daleko a daleko více, ovšem 41. týden byl týdnem volebním, proto se zaměříme hlavně na volby a jejich důsledky, co vše ovlivní a i co neovlivní a co by ovlivnit mohly, kdyby volilo více voličů.

Začneme zprávou Internetových novin Stalo-se.cz, kde krátce zhodnotíme výsledky komunálních voleb, které média hlavního proudu interpretují tak trošku účelově, aby mohli manipulovat s daty. Příspěvek bude pod názvem – Mediální masírka: Volby vyhrálo hnutí ANO 2011? Ano, to Vám tvrdí, ovšem největší počet zastupitelů z parlamentních stran získali lidovci.

Pak Vám okomentuji výsledky ODS, které sice nejsou tak růžové jak vedení ODS tvrdí, ale nejsou zase tak katastrofální, jak zase tvrdí média. Komentář nese název – Pohřeb se odkládá: ODS přežila další volby díky městům a obcím. V krajských městech zažívá klinickou smrt a ve Zlíně jí vymazali voliči z politické mapy.

Potom se v rámci glosy zamyslíme nad tím, jak by dopadly volby, kdyby volili i voliči, kteří zůstali doma. Glosa navíc popisuje, jaká sranda může být při volbách na malém městě, to všem pod názvem – Jak by volilo 55 % voličů, co zůstalo doma? Politiku ovládne ten, kdo je zvedne z gaučů a přivede k urnám.

A pak si probereme výsledky komunálních voleb v krajských městech a v Praze, tak jak to média hlavního proudu zatím neudělala a asi ani nikdy dělat nebudou. Z veřejně dostupných zdrojů zhodnotíme, kdo z radnic odešel, kdo přišel, kolik kdo ztratil mandátů a kdo si polepšil.

A úplně nakonec se podíváme i na doplňovací volby do Senátu, které probíhaly s komunálními volbami v obvodech, kde se Senát doplňoval. Sice nikdo neuspěl v prvním kole, proto je možno komentovat, jen to kdo postoupil do kola druhého, ale i tak jsou to velmi zajímavá čísla. ČSSD si asi nepolepší, jak chtěla, čekají ji těžké souboje.